AKTUALNOŚCI

NEWS: ZAPACH SERÓW FRANCUSKICH

We wtorek 21 czerwca br. w Liceum Salezjańskim we Wrocławiu w ramach zajęć u prof. Joanny Wróbel z języka francuskiego odbyła się lekcja o francuskich serach. Ich zapach, różnorodność jak i historia powstawania nie mogły intrygować. Prowadzeniem zajęć zajęła się rodowita Francuska, będąca native speacerem, pani Gaelle. Jej obecność na wszystkich lekcjach w ciągu roku szkolnego pomogła ponadto uczniom bliżej poznać kulturę i zwyczaje panujące we Francji.

Na samym początku uczestnicy dowiedzieli się, jakie rodzaje sera produkowane są we Francji. Następnie w jakim rejonie, a na sam koniec, z czego są robione. Prezentacje wieńczyła degustacja. Można było spróbować takich serów jak Camembert (wyrabiany z mleka krowiego w Basse-Normandie), Rambol (wyrabiany w Ile-de-France), Gres de Champagne (również wyrabiany w mleka krowiego w Champagne-Ardenne) oraz wiele innych równie smacznych. Uczniowie na lekcji dowiedzieli się ponadto, że AOC (Appellation d'origine contrôlée) to kontrola wyrobu sera. Jak się okazuje w poszczególnych rejonach produkcji serów obowiązują dokładnie ustalone zasady hodowli bydła mlecznego oraz technologii produkcji wyrobów gotowych. Producenci sera muszą je robić zgodnie z zasadami, dzięki czemu otrzymują prawo do umieszczania o tym informacji na etykietach swoich wyrobów. Na koniec został rozwinięty jeszcze wątek konsumpcji. Jak się okazuje sery we Francji serwowane są podczas obiadu lub kolacji, zaraz po daniu głównym. Tuż po nich podawany jest deser. Uczniowie oprócz degustacji w czasie zajęć wypełniali też kartę pracy. (mery)


 

2016-06-21 20:28:09

Liczba odwiedzin portalu szkoły od września 2006r: 
web stats stat24.com